Отпускат еднократна помощ от 148,35 лв. на около 320 000 уязвими домакинства в България, които са най-засегнати от високите цени на тока. Това съобщиха от Социалното министерство.

Средствата са по новата мярка „Подкрепа на уязвими домакинства - SAFE“, която е с бюджет от близо 47,5 млн. лв. 

„Основната цел на операцията е оказване на подкрепа на уязвимите домакинства да посрещнат разходите си за потребление на енергия с цел превенция от изпадане в бедност и социално изключване“, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова. Тя допълни, че Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Министерството на труда и социалната политика са първите възползвали се от новия инструмент на Европейската комисия за подкрепа на най-уязвимите хора в условията на висока инфлация.

Столичани ще следят в реално време потреблението си на парно

Очаква се дейностите по „Подкрепа на уязвими домакинства – SAFE“ да приключат през есента на 2023 г., заяви Десислава Ушколова, началник-отдел „Програмиране и договаряне“ в Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ в МТСП.

При изчисляването на размера на еднократната подкрепа за едно уязвимо домакинство, освен инфлацията за последната година, са  взети предвид и средните разходи за парно и ток на домакинствата през 2022 г., предоставени от Националния статистически институт.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg