„В най-спешен порядък трябва да обсъдим предложението за покачване на цените на тока, водата и газта от КЕВР. До утре сме си дали 24 часа да направим анализ какво точно е тяхното предложение, защо точно сега се случи и да предприемем ясни и конкретни мерки, за да избегнем това, което за нас изглежда като сравнително голямо увеличение”. Това обяви премиерът Кирил Петков след първото заседание на новия Министерски съвет.

Другата тема, която е била обсъдена по време на заседанието на Министерския съвет, е била свързана с последиците от наводненията в Южна България.

„Още утре ще поканим областните управители на Смолян, Благоевград и Кърджали да ни дадат точна и ясна представа за всички щети и да направим план за най-бързата помощ, която може да им се даде, за да може държавата да се погрижи за пострадалите”, посочи Петков.

Той коментира и въвеждането на зелен сертификат за достъп до сградата на Министерския съвет.



„До четвъртък ще направим правен анализ как да въведем подобна мярка и първата стъпка ще бъде на ниво Министерски съвет. Ще погледнем как този пример може да бъде разпростраен из цялата държавна администрация. Въпросът е как да го направим максимално ефективно”, каза Петков.

Петков отрече информацията, че ще замести президента Румен Радев на срещата на върха в Брюксел.

Бизнесът иска удължаване на помощта за тока

На въпрос по повод македонската позиция, премиерът съобщи, че е получил обаждане от Заев. Двамата са обсъдили идеята за съвместни групи и в началото на януари да станат ясни членовете им. Министър-председателят изрази надежда, че през януари тези две групи вече ще започнат работа и ще имат резултати.

„Аз съм заявил, че нашата роля трябва да бъде конструктивна в съюзите – Европейският съюз и НАТО. След като се запознаем с тяхното решение, ние ще заемем позиция, която обслужва българските интереси, но и ще е в синхрон с ЕС”, заяви Петков по повод решението на Съюза да наложи санкции на Русия, ако нападне Украйна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg