По-евтина топлинна енергия с 31 стотинки за мегаватчас (MWh), предлага "Топлофикация-София" за регулаторния период 2023/24 г.

Дружеството подаде заявлението си за новата цена на топлинната енергия за периода като продължи политиката си на на търсене на баланс между оптимална за дружеството и социално приемлива за клиентите стойност на предоставяната топлинна услуга, съобщават от "Топлофикация-София".

Искаме онлайн парите по изравнителна сметка за парното

В предложената от "Топлофикация София" по-ниска цена от 137,55 лв/MWh, която ще влезе в сила от 1 юли 2023 г., са отчетени намалените цени за природния газ в Европа, както и ръстът на инфлацията у нас.

В момента еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода за битови и стопански потребители е 137,86 лева за мегаватчас.

Според топлофикационното дружество Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и тази година регулаторът не е дал указания за използването на конкретни ценови параметри за природния газ и въглеродните емисии, които да бъдат използвани в заявленията на топлофикационните дружества.


Работейки в строго регулирана среда "Топлофикация София" ще се съобрази с финалното решение на КЕВР. Регулаторът ще се произнесе в срок до 30 юни 2023 г., като при постановяване на окончателното решение ще прецизира ценообразуващите елементи на база на актуалната информация към края на юни 2023 г.   

При последваща промяна на цената на природния газ в нормативно установените параметри, КЕВР следва да се самосезира и актуализира цената на топлинната енергия, се посочва в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg