Законът за ВиК предвижда възможност хората да получават водни помощи тогава, когато не могат да си платят водата. Това е възможност, при която те получават помощ в размер, съответстващ на месечния минимум на месец, което е близо 3 кубика. Макар, че има такъв текст в закона, институциите отказват да го прилагат. Това заяви в студиото на "Денят започва" националният омбудсман Диана Ковачева.

"Съвсем скоро изпратих едно запитване до МТСП, в което попитах през м.г. колко души са получили водни помощи. Отговорът, който получих много ме озадачи, защото от него излиза, че министерството смята, че не е целесъобразно да се прилага текста на закона. Не разбирам като юрист как така при действащ закон, една институция, пък била тя и МТСП, отказва да приложи текста на закона. Интересното е, че не всички институции отказват да признаят, че има водни помощи. От КЕВР казват, че няма нужда да се безпокоят хората от цените на водата, защото има водни помощи, а от МТСП казват, че това не е целесъобразно да се прилага този текст", поясни Диана Ковачева - омбудсман на Република България.
 
Ковачева обясни какъв е редът за получаване на тези помощи: отива се в дирекцията за социално подпомагане, подава се молба - декларация и съответно се преценяват по критериите за социално слабите. Има жалби от граждани, които са провокирали омбудсмана да започне тази дискусия.

Кой има право на помощи за вода

"Не мога да си представя, когато цената на водата е над 5 лева и когато м.г. тя поскъпна с близо 40% средно за страната, реално има хора, на които им спират водата, защото не могат да си я платят. Тяхно право е да си търсят правата. Не разбирам как е възможно да откажеш да прилагаш действащ текст в закон", допълни Диана Ковачева.
Тя смята, че докато текстът съществува, е редно хората да бъдат подпомагани така, както получават енергийни помощи за отопление през зимата.
 

istock
istock

По думите ѝ тревожната тенденция е, че жалбите на гражданите нарастват. За 2022 г. писмените жалби, които са подадени до нея са над 15 000. Над 73 000 души са се обърнали към омбудсмана по телефона или са дошли лично в приемната. От там с близо 30% нарастват и препоръките, които е изпратила.
 
"На първо място са потребителските жалби. Те са над 30% от всички жалби. Сред тях най-честите са оплакванията за лошото качество на водата и високата цена. Следват проблеми с електроснабдяването, топлоснабдяването, със социално-икономическите права на хората - пенсии, социални плащания, здравеопазване, ТЕЛК решенията, образование и т.н.", уточни омбудсманът.
 
Процесът с инвалидните пенсии вече е започнал, изплащат се пенсии, но не всички хора са включени в списъците. От 1 април хората ще могат да си проверяват документите в НОИ, където да бъде определен размерът на пенсията, посочи още Диана Ковачева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg