След приключването на отоплителния сезон започва отчитането на уредите на радиаторите за подготовка на изравнителните сметки за парно. Голяма част от уредите трябва да бъдат отчетени индивидуално, а най-рано изравнителните сметки ще дойдат през юли.
 
Първата обявена дата обичайно е в работен ден, а втората задължително в почивен. На тези две дати засичането на показанията става безплатно. Ако потребителят не успее да осигури достъп в рамките на тези две дати за етажната собственост, след това може да се заяви отчитане, но по определена тарифа.
 
При едно и също потребление в един имот тазгодишната сума за плащане ще бъде по-голяма спрямо миналогодишната, поясни в интервю за БНР Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите.
 
Цената на природния газ и цената за емисиите парникови газове са двата компонента с най-голяма тежест в ценообразуването на услугата, предоставяна от топлофикациите, посочи Георгиев.
 
"Инфлацията има своето отражение, но в частта извън горивата и емисиите. Първите два компонента съставят до 80% от всички разходи. Ефектът от инфлацията няма да е кой знае какъв, въпреки че ще го има.", допълни той.

Отпускат помощи на бедни семейства заради скъпия ток

Природният газ в момента е на по-ниска цена, определена прогнозно миналата година на 1 юли, уточни председателят на Асоциацията на топлофикациите. Той потвърди казаното от председателя на енергийния регулатор преди дни, че не бива да се очаква рязко поскъпване на топлинната енергия.

istock
istock

"Лично моето очакване е, че цените на топлинната енергия ще се запазят. Това, разбира се, е очакване, не мога да направя сметки като КЕВР. Но предвид цялата ситуация с пазара в енергетиката предполагам, че цените на топлинната енергия няма да се променят или, ако се променят, няма да е значително, независимо в каква посока", каза Георгиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg