Абонатите на парно в София ще получат по-високи сметки за април тази година спрямо миналата, показват данните на „Топлофикация София“.

Според тях произведената топлинна енергия пред миналия месец е била 353 370 мегаватчаса, докато през април 2022 г. е над 250 000 киловатчаса. Освен това този април се е оказал и по-студен от миналия – средномесечната температура е била 8,9 градуса, докато  през миналата година по същото време тя е 10,5 градуса.

Спрямо март обаче и температурите са били по-високи – за сравнение средномесечната през март тази година е била 7,1 градуса, и подадената топлоенергия е била по-малко, която означава, че и сметките за април трябва да са по-ниски от тези за март.

В същото време дълговете на „Топлофикация София“ към края на април възлизат на 695 млн. лева, става ясно от отговор на енергийния министър Росен Христов на депутатски въпрос.

Топлофикации в страната поискаха шоково поскъпване на парното

Съобразно очакваното потребление и съгласуваните плащания до края на регулаторния период задължението на „Топлофикация Софи „ се очаква да бъде в размер на 640 млн. лева, допълва министърът. „Булгаргаз“ изисква от столичното дружество ежемесечно да предоставя обвързващ план-график за погасяване на задълженията си с точни дати и стойност на плащанията.

istock
istock

В резултат за периода септември 2022 г. – април 2023 година „Булгаргаз“ е получило общо 640 млн. лева стари задължения, като 338 млн. лева от тях са суми, получени от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, става ясно още от отговора на министъра.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg