Цените на природния газ ще обърнат тенденцията на намаление и ще се ориентират към повишение от месец август нататък. Това ще повлияе на тези потребители, които ползват природен газ. По отношение на потребителите на топлинна енергия това няма да бъде отразено.

Това заяви пред БНР експертът Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.
 
По думите му консумацията на природен газ пада в момента, каза още експертът и изрази предположение, че за България това ще се запази.
 
"Във всички случаи цените на природния газ у нас не се определят пряко от нивото на консумацията в България, а от общоевропейските цени. Така че тенденцията ще се запази", каза Иванов.

Според него цените на тока са подходящи за политическата обстановка в страната, но въпросът е докога тези подходящи цени ще могат да бъдат издържани от енергийния сектор.
 
Той подчерта, че у нас има предсказуемост в поведението на регулатора по отношение на цените за битовите потребители.
 
"Виждаме, че съществени ценообразуващи фактори, следваше да се отчитат, бяха потиснати. Разходите за персонал бяха оставени на миналогодишните нива. Това са потиснати цени, които са антиинфлационни - такива, които да не добавят допълнително тежест към крайните потребители, но в никакъв случай не отразяват цялостната стойност на услугата, която се осигурява от енергийния сектор", посочи Антон Иванов.

Близо 12% по-евтин газ за юли предлага "Булгаргаз"

Според него основно влияние тези цени имат върху мрежовите дружества, защото те са изцяло регулирани, коментира Иванов относно цените в енергийния сектор. В другите случаи предприятията имат възможност да предоставят услуги и на свободния пазар и да компенсират по-ниските цени, които получават за регулирания пазар, добави той.

istock
istock

Според него основният фокус трябва да бъде върху мрежовите дружества. По думите му мрежовите услуги са ключови и когато не се инвестира в тази инфраструктура, следва да очакваме проблеми в бъдеще. От друга страна да разчитаме на производство някъде другаде на електрическа енергия не е особено състоятелно, особено през зимните месеци, смята енергийният експерт.
 
"Разговорът за осигуряване на надеждна и достъпна електрическа енергия трябва да продължи. Надявам се най-накрая да имаме енергийна стратегия, която да ни показва ние на какво разчитаме точно, за да осигурим доставката на електрическа енергия", допълни той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg