Върховният административен съд потвърди окончателно решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което са установени нарушения, извършени от дружества от групата на ЧЕЗ, съобщиха от регулатора.
 
Комисията наложи санкции, след като установи, че предприятията прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени.
 
Заради това регулаторът наложи имуществена санкция в размер 1 057 140 лв. на “ЧЕЗ разпределение България” за нарушението, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение, с която се ограничава търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени.

Глобиха ЧЕЗ и Топлофикация за нарушения

Това, според регулатора, е ставало чрез обмен на съществена информация между предприятия от икономическата група на ЧЕЗ за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени, както и чрез възпрепятстване на процеса на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени.
 

istock
istock

“ЧЕЗ електро България” АД пък беше глобена с 1 136 400 лв. за нарушение, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение, с която се дискриминират независимите търговци извън икономическата група на ЧЕЗ и се ограничава търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени чрез осъществяване на обмен на съществена информация между предприятия от икономическата група на ЧЕЗ за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg