4,4 млн. лв. глоби ще трябва да платят дружествата на чешката ЧЕЗ в България. Санкциите са наложени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради злоупотреба с по-силна позиция по договаряне.

Комисията е установила извършени нарушения по чл. 37а, ал. 1 от ЗЗК (злоупотреба с по-силна позиция при договаряне) и наложи имуществена санкция на „ЧЕЗ Електро България“ АД - в размер на 4 193 758 лв., „ЧЕЗ Разпределение България“ АД - в размер на 10 000 лв. и „ЧЕЗ България“ ЕАД  -в размер на 207 742 лв.
 
Производството е образувано по искане на „Фаст Пей ХД“ АД.

В хода на проучването по преписката е установено, че ответните предприятия са прекратили дългосрочните си търговски отношения с „Фаст Пей ХД“ АД и е сключен нов договор, в който е уговорено безвъзмездно предоставяне на услуги по администриране и касово заплащане на електрическа енергия.

Комисията приема, че това поведение представлява действие при злоупотреба с по-силна позиция на договаряне, което уврежда интересите на „Фаст Пей ХД“ АД като по-слаба страна в правоотношението, а така също и интересите на крайните потребители, клиенти на предоставяните от търговския представител услуги.

КЗК глоби НЕК с над 315 000 лв. за злоупотреба

Поради опасността от загубата на правоотношението с енергийните оператори на лицензираната територия, по-слабата страна в правоотношението е застрашена от цялостно прекратяване на дейността си.

istock
istock

Предоставяните от ответните дружества услуги са с обществена значимост и определят потребителското търсене относно предоставяните от „Фаст Пей ХД“ АД услуги по касови плащания, се казва в решението на КЗК.

Дружествата имат право да обжалват в 14-дневен срок пред Административен съд-София.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg