"Увеличението на цените през м. август за сделки с доставка през месец септември доведе и до повишение на индекса, по който "Булгаргаз" ценообразува – индекс TTF месец напред.

За периода от внасяне на заявлението в КЕВР на 10.08. до днешна дата, този индекс е нараснал с приблизително с 13 % от 30.973 евро/MWh (към 10.08) до 35 евро/MWh (към днешна дата). "Булгаргаз" следи отблизо борсовия индекс и балансира това увеличение да не бъде прехвърлено изцяло върху цената на газа на регулирания пазар.

Прогнозите на "Булгаргаз" са за повишение на цената на природния газ за м. септември спрямо м. август, като към днешна дата то е с около 5.5% до нива от 62,90 лева.“.

Ще има ли криза с газа през зимата


Това обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на открито заседание на КЕВР за обсъждане на подаденото на 10 август от дружеството заявление за утвърждаване на цена за септември, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Окончателното предложение за цената ще бъде подадено на 1 септември.

istock
istock

"Булгаргаз" ще осигури необходимите количества природен газ за клиентите си за 2024 г., обясни изпълнителният директор на дружеството. Компанията има договор с Азербайджан, има запаси в хранилището в Чирен, приключват преговорите за доставки на втечнен природен газ по десетгодишен договор, който ще осигури още 1 милиард кубически метра газ.

Деница Златева още веднъж посочи, че няма причина за безпокойство по отношение наличието на природен газ в страната и сигурността на доставките.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg