Тази седмица трябва да започнат да излизат новите фактури за ток, в които са включени компенсациите за бизнеса за декември и януари.
 

Държавата е заделила за целта над 2 милиарда лева, но за да получи отстъпката в сметката си, всеки небитов клиент първо ще бъде проверен от търговеца на ток.
 
По определената от държавата схема, за декември месец компенсацията ще бъде 130 лева за мегават час, а за януари - тя ще е 75% от увеличената цена над базовата, но не повече от 250 лева.
 
Небитовивите потребители на електроенергия в страната са над 650 000 души.

Точните суми, които небитовите абонати на ЕВН например ще получат като компенсации, ще бъдат посочени на отделни редове в новите фактури, обясниха от дружеството.

До 250 лв. компенсации на мегаватчас за общини и училища

"Как се изчислява - взима се потреблението на всеки клиент за съответния месец, потреблението за декември, за януари, вижда се каква му е цената, по която всъщност е плащал тази енергия и ако тя е над 30% от средномесечната цена на борсата то той влиза в компенсация", каза още Петър Костадинов, директор "Комуникации" в "ЕВН България", пред БНТ.

istock
istock

Повечето търговци на ток работят със сходни счетоводни софтуери и не се очаква да има проблеми при фактурирането на компенсациите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg