Цената на праното да се променя не на една година, а на три месеца. Това предлага омбудсманът Диана Ковачева, обясни тя по време на обществено обсъждане на цените на топлинната и електрическата енергия в Комисията за енергийно и водно регулиране. Новите цени предвиждат от 1 юли цената на тока да се вдигне с между 2 и 4 процента, а на парното до 14 на сто.

Според Ковачева планираните големи поскъпвания противоречат за Закона за енергетиката, в който е записано, че правата на потребителите трябва да бъдат защитени по адекватен начин.
 
Според нея трябва да се направят промени в наредбата, по който сега въпросните корекции се правят само веднъж годишно и регулаторният период обхваща 12 месеца от 1 юли до 30 юни. Тя припомни, че в следствие на това досега абонатите на топлофикационните дружества са надплатили в сметките си 29 млн. лв.

Природният газ поскъпва с 20 на сто от днес

По думите й, КЕВР трябва по-подробно обърне внимание на нормата на възвращаемост на капитала и доколко този показател кореспондира с качеството на предлаганата услуга. Ковачева припомни случая с топлофикацията в Перник, оставила с дни абонатите си на студено и след това неустойката е била обидно ниска - само по няколко лева.

istock
istock

Омбудсманът заяви също, че при определянето на цените трябва да има достатъчно категорична обосновка за всеки разход на дружествата.
 
Членовете на работната група в КЕВР, разработила проекторешението за бъдещите цени припомниха, че около 75% от разходите на дружествата включват стойността на природния газ и парниковите квоти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg