Две тарифи за плащане на вода и допълнителна помощ за хората, които не могат да си позволят сметките, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. Това съобщи в интервю за БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов. От ведомството са получили уверение на депутати, че могат да подкрепят предложенията им и те да бъдат гласувани в Народното събрание. Какво налага промените?
 
От началото на годината водата за домакинствата поскъпна средно с 15%. В някои от градовете увеличението е между 35 и 40 на сто. Така цената й достигна до между три и шест лева на кубик. Именно това е и причината да се търси начин за подпомагане на хората, които не могат да си плащат сметките. Отделно от КЕВР смятат, че е крайно време да бъдат въведени и две тарифи за плащане на вода за всички потребители - с по-ниска цена до три кубика на човек и по-скъпа над този обем.
 
Цената на водата в цялата страна ще продължи да се увеличава заради очакваните инвестиции на водните дружества в модернизиране на мрежата им. А първите по-високи увеличения вече са факт.

Сега от КЕВР предлагат да бъде въведена социална помощ за хората, които не могат да си плащат водата, както и две тарифи. До три кубични метра вода на човек цената да бъде по-ниска.

"Над тази норма, да има втора по-висока тарифа, с нея който иска може да си полива доматите и краставиците в градината, може да си пълни домашния басейн с питейна вода, или джакузито, но това вече не е право абсолютно необходимо на човек, за да ползва водата като всеобщо благо за хигиенни и домакински нужди", каза Иван Иванов.
 
И двете тарифи ще бъдат определяни от комисията.

За слабите социални слоеве да се въведе категория подобна на енергийно уязвимите потребители - това да бъдат водно уязвими потребители", посочи Иван Иванов.

50 лева повече за парно за тристаен апартамент

Омбудсманът отдавна настоява да бъде плащана водна помощ. От институцията досега безуспешно пишат писма до Министерския съвет.
"В сега действащият закон за регулиране на ВиК услугите има предвидени водни помощи да се използват за консумацията на 2,95 кубика вода за лица, които получават социални помощи. Това което трябва да се направи в момента е да започне да се изпълнява закона", посочи Цветанка Илиева.
 

istock
istock

Оттам обръщат специално внимание на факта, че когато се разработват и две тарифи, трябва да се уточни по каква цена ще се плащат общите разходи в блока.

"Наскоро имахме жалба от Добрич, човекът е на минимална пенсия и потреблението му беше четири кубика за месеца, а имаше начислени още 5 кубика за общо потребление. Реално той трябва да заплати девет кубика по пет лева са 45 лева", посочи Цветанка Илиева.
Увеличенията няма да спрат до тук.

"Необходими са сериозни средства за ремонтиране на националната водопреносна система, която е построена преди повече от 60-70 години", обясни Иван Иванов. Вече има ВиК дружества, които не изпълняват програмите си за ремонт и търпят санкции.

"През миналия регулаторен период ние установихме, че 17 дружества ВиК оператори в страната, не са изпълнявали своята инвестиционна програма, по-тази причина ние намалихме поисканата от тях цена", каза Иван Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase