„Булгаргаз“ предлага газът у нас да поскъпне и през октомври, и през ноември, съобщиха от дружеството.

Припомняме, че от 1 септември цената на синьото гориво беше увеличена с над 20 на сто, след като проверка на Министерството на енергетиката показа, че разчетите на „Булгаргаз“ за новата цена са правилни.

Така от 1 септември газът вече струва 22,46 лв. за MWh. Според изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, повишението се дължи на скока на газа с 50 %  на спотовите пазари.

По отношение на месец октомври, предложението на „Булгаргаз“, също внесено в КЕВР, е за  в размер на 24,84 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия в съответствие с текстовете на енергийния закон.

От дружеството уточняват, че предложената за утвърждаване цена на природния газ е прогнозна и отчита влиянието на ценообразуващите компоненти към 09.09.2020 г.



КЕВР погва топлофикациите за сметките за парно

За месец ноември от газовото дружество прогнозират ново увеличение. Според публикуваната информация, очакването на „Булгаргаз“ е стойността на синьото гориво да достигне до 26,25 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) с отчитане на влиянието на ценообразуващите компоненти към 09.09.2020 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg