Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва извънредна проверка в „Топлофикация София“ заради публикации в медии, цитиращи сигнали на потребители за завишени сметки за месец март тази година.
 
„Във връзка с получени сигнали в КЕВР и публикации в медии относно завишени сметки за месец март 2020 г. на потребители на „Топлофикация София“ ЕАД, със заповед на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов енергийният регулатор започва извънредна проверка за ценообразуването на сметките на дружеството за указания период“, съобщават от КЕВР.
 
В случай че в хода на предстоящата проверка бъдат констатирани нарушения от страна на топлофикационното дружество, Комисията ще предприеме предвидените в закона административно-наказателни мерки.
 

След приключване на извънредната проверка на „Топлофикация София“ ЕАД Комисията ще обяви резултатите от нея.
 
Припомняме, че преди дни по „Нова телевизия“ съобщиха, че в София потребители масово забелязват по-високи сметки за парно за изминалия март.

От столичната топлофикация обясниха по-високите сметки с това, че март е бил с 3 градуса по-студен от миналогодишния. А и хората са си били повече време вкъщи заради извънредното положение.
 
В крайна сметка обаче при изравняването сметките трябва да са по-ниски, защото топлофикационните дружества ще получат приблизително 72 млн. лв. заради поевтиняването на газа.

Кога ще ни върнат парите за надплатено парно

Само преди дни стана ясно, че топлофикациите в страната са предложили на КЕВР нови, по-високи цени на топлинната и електрическата енергия от юли.

Регулаторът обаче официално обяви, че няма да позволи това увеличение, имайки предвид и по-ниските цени на природния газ за България. От „Топлофикация-София“ поискаха ръст от 20%, след което се оправдаха, че искането им е на база стари данни.

Мартенските сметки за парно са изчислени по високата цена на топлинната енергия, която действаше до 1 април 2020 г.

Новата цена, утвърдена от КЕВР, влезе в сила от 1 април  и е с 26,5% по-ниска. Тя е 70,32 лв. за мегаватчас (без ДДС). Поради това се очакват по-ниски сметки за последния месец на отоплителния сезон, отговориха от столичната топлофикация.

Освен това по данни на НИМХ средномесечната температура през март 2020 г. е била +6,4 градуса или с 2,3 градуса по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година.

От началото на въведеното извънредно положение в страната на 13 март повечето от столичани трябваше да останат в домовете си, в резултат на което и общото количество потребена топлинна енергия е по-високо.

Поради по-ниската температура и застудяването през последното десетдневие на  март тази година столичани са консумирали 430 323 мвтч топлинна енергия, докато през март 2019 г. консумацията е била 346 945 мвтч, съобщават от компанията.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg