Фирмите ще плащат с 60% по-скъп ток, ако не си изберат търговец на електроенергия и отидат на доставчик последна инстанция.

Това показва анализ на Института за енергиен мениджмънт.

Според него доставките на енергия от ДПИ са били най-скъпите за периода октомври 2019 до края на март 2020, като постигнатата средна цена е 164 лв./МВтч, което е с  около 60% над съответните цени на свободния и регулирания пазар.

Данните на института показват, че цените на енергията  на ДПИ – ЧЕЗ, ДПИ - ЕВН и ДПИ – ЕНЕРГО-ПРО се променят ежемесечно и се движат в диапазона от 149 до 191 лв./МВтч.

Тези ценови нива са драстично по-високи от цените на регулирания пазар за небитовите потребители на ниско напрежение, които не се променят през целия наблюдаван период и са в ниския диапазон от 97 до 107 лв./МВтч съответно за трите дружества, се посочва в анализа.

В гласувания  на второ четене от Парламента на 17.06.2020 г. законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката е предвидено от 1 октомври 2020 г. снабдяването на небитови клиенти на електрическа енергия на ниско напрежение от краен снабдител по регулирани от КЕВР цени да бъде преустановено, тоест планира се извеждането на този сегмент потребители на либерализиран пазар и снабдяването им от търговец по свободно договорени цени.
 

istock
istock

В случай, че до 30 септември 2020 г. включително малките фирми не сключат  договор с търговец на електрическа енергия по свободно договорени цени, доставката на електрическа енергия ще се извършва от досегашния му доставчик – крайния снабдител, но вече в качеството му на търговец.

 Тази доставка ще се извършва на базата на сключен типов договор с клиентите, чийто образец ще бъде одобрен от КЕВР до 31 август 2020 г.

Небитовите потребители излизат на свободния пазар за електроенергия

Типовият договор  ще уреди правата и задълженията на страните, условията за доставка на електрическа енергия и прекратяването на договора като възможен максимален период на действието му е от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г.

istock
istock

От 1 юли 2021 г. клиентите, които не са избрали доставчик – търговец на свободния пазар, ще се снабдяват с електрическа енергия от доставчик последна инстанция.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg