Цената на природния газ се понижава с 1,81% от 1 януари тази година.

Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) . Утвърдената от КЕВР цена за първото тримесечие на 2020 г. е 44.04 лв. за мегаватчас.

Газът може да поевтинее от януари

Тя важи за продажба на природен газ на крайните снабдители на природен газ и и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Цената не включва разходи за достъп, пренос, акциз и ДДС.


В сравнение с действащата цена за последното тримесечие на 2019 г., намалението е с 0.81 лв. за мегаватчас, или с 1.81 на сто.

istock
istock

Решението на КЕВР е във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цени за тримесечие на 2020 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на лицата с издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Това обаче няма да се отрази на цената на парното и тока.

С утвърдената цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 г. цените на топлинната енергия остават непроменени до края на отоплителния сезон, посочват от КЕВР.

Без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg