Природният газ да поевтинее с близо 2% от януари, това е поискал “Булгаргаз“ от енергийния регулатор (КЕВР). 

Ако цената бъде одобрена, през първото тримесечие на идната година синьото гориво ще струва близо 44 лева за мегаватчас без такси и данъци, или по-ниска с 1,94% (с 0,87 лева за мегаватчас) от тази през последното тримесечие на 2019 година.

Как да разберем дали бензиновата колонка замърсява въздуха

Намалението се дължи на очакваните по-ниски разходи, след като от началото на следващата година се предвижда точката на доставка на руския газ да бъде сменена и вносът да става от българо-турската граница на „Странджа - Малкочлар“.

В момента “Булгаргаз“ води преговори с „Газпром експорт“ за намаление на цената за доставка на природния газ за страната.

istock
istock

Въпреки че срокът за постигане на споразумение изтече на 3 декември, двете страни продължават преговорите, като българската страна настоява доставната цена за българския потребител да отразява развитието на цените на ликвидните континентални газови хъбове и действащите гранични цени за Германия, Франция и Италия.

Общини подменят безплатно стари печки на дърва

Интересът на двете страни предполага преговорите да бъдат завършени в най-кратък срок, посочват от “Булгаргаз“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg