Според Закона за чистотата на атмосферния въздух, Българският институт по метрология отговаря за проверката на ефективността на улавяне на бензинови пари при зареждане на автомобили на бензиностанциите.

"При зареждането на гориво на всяко едно МПС в бензиностанциите, в атмосферния въздух се изпускат летливи органични вещества. Тези летливи органични вещества участват при формирането на приземния озон, т.е. парниковия газ, който причинява множество здравословни проблеми и уврежда не само здравето на хората, а и растителността", каза пред БНР Паун Илчев, изпълняващ длъжността председател на Българският институт по метрология. 

Българинът се отказва от дизеловите коли

Гарантираме, че в момента всички бензиноколонки, които функционират у нас, са в нормите за изпускане на бензинови пари, увери той. 

За намаляване на последиците от тази дейност Европейската комисия е въвела редица нормативни мерки.

Според данните от доклад до Европейския парламент от 2017 година, във всички бензиностанции в Европейския съюз улавянето на бензиновите пари е достигнало 72%, докато в България е 99%.

istock
istock

"Активно се работи и затова на територията на България има седем оправомощени лица (юридически лица - бел.ред.) за контрол на улавяне на изпускане на бензиновите пари. Средногодишно тези лица извършват над 5 хиляди проверки", поясни Паун Илчев.

Законът предвижда санкции за лица, които възпрепятстват работата на контролните органи - от 1000 до 5000 лева. Глобите се налагат от Министерството на околната среда и водите.

Къде пълните резервоара на колата срещу една цигара

"Дейността на БИМ (Български институт по метрология) е свързана с това да провери, да проконтролира и при несъответствие да фиксова колонката, т.е. гражданите могат да бъдат спокойни в момента, в който има един зелен стикер на самата бензиноколонка, на който пише Етап II на УБП и там пише докога е валидна проверката. Ако видят знак Х това означава, че колонката не би следвало да бъде използвана", допълни Илчев.

istock
istock

В Български институт по метрология не са получавани сигнали за нарушения на изискването за улавяне на бензиновите пари.

"Съотношението, което трябва да бъде, на парите към бензина, е 0,95 до 1,5, което означава, че това са много малки стойности и не би следвало да създават проблеми. Съответно трябва да поясним, че в по-развитите страни, например в Америка, има автоматични такива системи, които следят за неизправността и автоматично блокират самата работа на бензиноколонката."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg