Столична община подменя безплатно стари печки на дърва и въглища.

Мярката е част от кампанията за по-чист въздух, като целта е да се намали замърсяването с фини прахови частици.

140 домакинства в София, които се отопляват на дърва могат да заменят печките си с такива на газ или пелети.

Финансирането на проекта е с европейски средства и освен в София се прилага и във Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас и Монтана.

За да получи безплатно нова печка, кандидатът трябва да е собственик и да използва имота за жилище. Задължително трябва да е платил местните си данъци и такси върху него.
 

istock
istock

Кварталът, в който се намира имота, трябва да е в близост до пътни артерии с натоварен трафик, обясни Йоана Христова, заместник-кмет на София по екологията.

На обществено обсъждане бе представен проектът, чрез който ще бъдат подменени печките на твърдо гориво на близо 2000 домакинства в Бургас.

Според условията на проекта старите отоплителни уреди на дърва и въглища ще бъдат подменени в няколко района на града - Централна градска част, кв. "Възраждане", комплекс "Лазур" и зона Г на комплекс "Меден рудник".

Такса „смет“ в София няма да се увеличава

Информацията за подаване на документи от допустимите по проекта домакинства е публикуван на страницата на Община Бургас.

Предвижда се поканата за подаване на документи от кандидатите по проекта да бъде оповестена през януари 2020 година. Срокът за подаване на заявления ще продължи до края на март.
 

istock
istock

До два месеца след това ще бъдат обявени резултатите от разглеждането на документите. Подписването на договорите с одобрените домакинства е предвидено за месец юни.

През септември и октомври ще бъде осъществена доставката на новите отоплителни уреди и обучение на домакинствата как да ги използват правилно.
 
За Бургас пилотно ще бъдат подменени печките на 80 домакинства, а при същинското прилагане на схемата на проекта на още 1914 домакинства.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg