Такса „смет“ в София няма да се повишава през следващата година.

Това обяви заместник-кметът по екология в общината Йоана Христова, която представи план-сметката за почистването на града за догодина.

В бюджета за поддръжката на чистотата в града за 2020 г. са предвидени 217 166 644 лв., което е с 5,4% повече от средствата за тази година, съобщи БТА.

Къде отиват парите ни от местните данъци

67 млн. лв. са предвидени за събирането на битовите отпадъци на територията на Столичната община, съобщи Христова.

С 1 млн. лв. повече са предвидили за събирането на едрогабаритни отпадъци от домакинствата.

85,2 млн. лв. са предвидени за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, което е с 8% повече от размера, предвиден за 2019 г., посочи зам.-кметът и допълни, че Столичната община залага на по-високо качество на услугата и по-голям интензитет на поддръжката.

istock
istock

Чрез автоцистерни с маркуч е предвидено да бъдат измити улици и булеварди с площ от 76 653 дка.

Става въпрос за улиците, по които се движи масовия градски транспорт, обществено значими улици, както и вътрешнокварталните улици, поясни Христова.

Тя съобщи, че чрез автоцистерна с дюзи /машинно миене/ с кратност 24 пъти годишно ще бъдат измити всички улици, което означава още 290 хиляди дка.

Прогнозират вдигане на местните данъци и такси

Увеличаваме общо машинното миене на улиците с 83 процента, посочи зам-кметът. В допълнение е планирано увеличение със 7 процента в машинното метене на улиците.

По думите на Христова през 2020 г. общината доста по-интензивно ще "влезе" в кварталите.

Увеличават се средствата за поддръжката на междублоковите пространства в общината с 200 хил. лв. и така общата сума за поддръжка става 8,2 млн. лв.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg