Регионалното министерство обсъжда идеята за въвеждането на изцяло нов метод за ценообразуването на водата. Заговори се и за така наречената "такса водомер".

Идеята все още е на база обсъждане, но тя предвижда всеки, който има жилище, да заплаща такава такса, дори да не живее в него.

Какво ще представлява таксата и защо се налага допълнителна тарифа за вода? Ще поскъпне ли услугата? Темата пред NOVA коментира председателят на УС на "Български ВиК холдинг” инж. Лозко Лозев.

Предлагат промени в цената на водата
 

„Категорично не приемам определението „такса водомер”. Жаргонно може да бъде наречена „такса достъп до услугата”. Това, което представлява тази нова предлагана тарифа е, че ако в момента за услугите се плаща „такса за достъп до питейна вода”, „такса за достъп за отвеждане на отпадни води” и „такса за пречистване” – сега предлагаме тези три компонента да бъдат обединени в една обща тарифа. Тя ще се нарича „нефиксирана тарифа”. Ще се появи и тази нова тарифа, която ще е фиксирана. Сборът от тези две нови тарифи, ще отговарят на сбора от старите три, които са обединени”, обясни инженер Лозев.

istock
istock

По думите му така ще се регулират разходите на самите ВиК дружества.

60% от водата не достига до потребителите

„Тази „нефиксирана тарифа” ще се определя на база общите разходи на ВиК дружеството. А таксата с фиксирана стойност – ще бъде отделена само за постоянните разходи на дружеството. Така ще може домовете да имат постоянен достъп до вода”, подчерта той.

Според него с новата такса "по-солидарно и по-справедливо" ще бъде разпределен този малък процент от общите постоянни разходи, които има ВиК операторът. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase