Заради проблема със загубите на вода от водоснабдителните системи 60% от подадената вода не достига до потребителите. 

Това каза за БТА председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) Иван Иванов. Сдружението организира днес международна конференция във връзка със Световния ден на водата, който се отбелязва утре, 22 март.

В световен мащаб все повече се говори за засушаването. В България този проблем не се усеща толкова осезателно, но ние трябва да пестим нашия воден ресурс, коментира още Иванов. Световният ден за водата е повод да помислим за това колко ценна е водата и как да я опазим. В асоциацията се стремим към комуникация с институциите, към диалог, за да търсим решения на проблемите. 

Предлагат нови сметки за вода

Загубите на вода по ВиК системата на места е и над 90%, коментира по време на конференцията министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов. В България не ценим водата, отнасяме се с нея безобразно, каза той. Чешмяната вода на много места е добра, тя има 100 пъти по-малък въглероден отпечатък, заяви министърът в оставка и призова да се намали използването на вода в пластмасови бутилки.

istock
istock

Фокус на събитието бе поставен върху подкрепата на иновациите за управление на водните ресурси и управлението на плавателните реки. Зам.-министърът на иновациите и растежа в оставка Георги Ангелов коментира стремежът на България да има по-сериозна роля в Европейската космическа агенция (ЕКА). Девет години има обявени процедури за проекти и България е участвала със 127 предложения, от които 47 са успешни, каза той. Интересно е, че в момента излязоха нови възможности, свързани с ЕКА по линия на НАТО, коментира също Ангелов. И поясни, че става въпрос за проекти, които „се отварят“ към цивилни приложения за Космоса, които могат да са свързани с екологията, например.

Предлагат да има две тарифи за водата

Космическите технологии помагат за това да се разберат по-добре процесите на Земята, посочи Микеле Йапаоло, официален представител на Европейската космическа агенция. Той даде пример с метеорологичните спътници. Има дейности, които са насочени към проучване на реките също, отбеляза експертът.

Опита за проучване на реките сподели Божидар Янков от Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. Той подчерта, че река Дунав е международна река и е световно богатство. Изключително отговорно гледаме на управлението на корабоплавателния път, увери той. И направи препратка към мотото на конференцията „Просперитетът и мирът разчитат на водата“, като открои, че Европейската комисия има инициатива за коридори на солидарността за осигуряване на транспортен коридор. който да подпомогне преноса на стоки и суровини от Украйна по река Дунав.

По повод ситуацията в Украйна министърът в оставка Юлиян Попов каза, че до 3600 са водните конфликти. Той спомена случая с взривяването на яз. „Нова Каховка“, с който се е сблъскал в началото на мандата си в Министерството на околната среда и водите миналата година.

По случай Световния ден на водата в началото на събитието бяха връчени и наградите от фотоконкурса „Красотата на водата“.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase