Има две дружества, чиито цени на водата надхвърлиха социалната поносимост - това са дружествата във Видин и Ямбол, а в област Разград цената е много близо до прага на социална поносимост, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на изслушването в парламента относно покачването на цените на водата средно с 15 % от 1 януари 2024 г. Манол Генов от "БСП за България" попита има ли дружества, които след последната индексация на цената преминават социалната поносимост.

Когато дружествата представиха своите бизнес планове до 1 юли 2021 г., т. е. шест месеца преди започване на следващия петгодишен регулаторен период, имаше 10 от 28 области в страната, при които предложената от дружеството цена надвишаваше социалната поносимост – Монтана, Ловеч, Търговище, Разград, Силистра, Видин, Хасково, Шумен, Кърджали и Сливен, каза Иван Иванов. Той посочи, че след кореспонденция с КЕВР на всички тези дружества се е наложило да намалят цената като намалят прогнозни разходи за електроенергия, възнаграждения, инвестиции и др., за да влязат в социалната поносимост. 

Предлагат нови правила за кладенците и водопроводите

Според председателя на КЕВР доброто решение не е да продължава този модел дружествата да намаляват прогнозни разходи, за да влязат в социалната поносимост, а да се въведат водни помощи.

istock
istock


Иван Иванов посочи, че това изисква от Народното събрание промяна в закона и да се даде възможност на социално слаби, бедни хора да ползват водата като всеобщо благо за своите хигиенни и домакински нужди, а останалата част от водата да бъде на цена, която отговаря на разходите за нейното доставяне, отвеждане и пречистване.   

Поскъпване на водата в цялата страна

По искане на БСП беше дадена 20 минути почивка и изслушването на председателя на КЕВР беше прекъснато. Георги Свиленски поиска почивката, за да могат ръководствата на трите парламентарни групи, подкрепящи правителството, да влязат в пленарна зала и да чуят проблемите на българските граждани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg