„Спирането на доставките от „Газпром” в най-добрия случай означава много по-високи цени, което е пагубно за химията, металургията и стъклопроизводството.

Това ще се отрази много лошо и на най-експортно ориентирания ни бранш, който дава най-много принос за българския експорт - машиностроенето, защото редица технологични процеси са на газ”.

Това заяви председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. "По веригата ще бъдат засегнати всички”, каза още той.

Имаме ли достатъчно газ, след спирането на доставките от Русия

По думите му въпросът не е да изчисляваме щетите, а да ги предотвратяваме. „Имахме един месец време да осмислим и да се подготвим за новия начин на плащане, който „Газпром” основателно поиска от нас. Основателно, защото правото днес няма никакво значение – може да се блокират активи на държави, на корпорации, върховенството на правото вече не означава нищо”, коментира Велев.
 

istock
istock

Според него лесното решение в създалата се ситуация е да се открие наша сметка в рубли и в „Газпромбанк”. „Това ни дава време да се пренастроим. Не можем от днес за утре да променим нещата”, посочи той.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg