Въглищата са местен ресурс на България. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов пред журналисти преди заседанието на парламентарната Комисия по енергетика по повод предложението на Европейската комисия (ЕК) да спре вноса на въглища от Русия.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи вчера предложение за нови санкции срещу Русия след разкритията за случващото се в украинския град Буча.

Очаква се утре ЕК да одобри Плана за възстановяване и устойчивост

На въпрос дали България има план, ако се приемат такива санкции и по отношение на вноса на петрола и природния газ от Русия, министърът отговори, че има план и че всяка "една агресивна и тежка трансформация е свързана с определена цена, особено в периода на промяна и преход". Николов добави, че когато се вземе конкретно решение, ще каже детайли по плана.

В момента петролът, който се преработва в рафинерията в Бургас, е в съотношение 35/65 до 50 на 50 на руски и друг вид петрол, посочи енергийният министър. 

По отношение на природния газ България от гледна точка на консумация не е толкова пряко зависима от Русия, особено ако се прави паралел с това какъв процент електроенергия в ЕС се произвежда от газ и какъв е у нас. Освен това има алтернативни трасета и източници на газ, така че при необходимост ще бъдат използвани, изтъкна Николов.

„Договорът с „Газпром” изтича в края на текущата година. Ако бъдат спазените съществуващи договори, всички посочени алтернативи са заместващи, тъй като са свързани с по-висока цена. В момента това в най-добрия сценарий означава поскъпване с 40%, ако се замени цялото количество от „Газпром”, посочи той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg