Министерски съвет прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост като се очаква утре ЕК да обяви, че Планът е одобрен с посещението на Урсула фон дер Лайен в София. Това заяви вицепремиерът Асен Василев на брифинг в Министерски съвет.

"С 37 работни дни закъснение имаме План за възстановяване и устойчивост спрямо официално приетите срокове", каза министърът на финансите.

Планът е на стойност над 13 млрд. лв., от които съфинансиране от България за над 2 млрд. лв.

Увеличават се рисковете за българския икономически растеж

Той предвижда България да намали въглеродните си емисии без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн, огромна национална програма са саниране, осъществяване на проучвания за геотермална енергия, изграждане на фотоволтаични паркове за отопление, изграждане на STEM центрове в българските училища, програми за подкрепа и развитие на индустриалните зони и бизнеса, осигуряване на широколентова свързаност, изграждането на градски железници и увеличение на скоростта по съществуващите жп линии, програми за социално включване, закупуване на медицински хеликоптери, модернизация на болниците и центровете за лечение на мозъчно-съдовите заболявания, както и подкрепа за българските пенсионери.

istock
istock

"Този план е един огромен шанс за това България да трансформира нашето общество в модерно европейско общество. За да може това да се случи, ще трябва да направим и редица реформи, също заложени в Плана за възстановяване. Тези средства не идват като подарък - ако не направим реформите, няма да получим средствата", каза вицепремиерът Асен Василев.

От утре министерствата могат да започнат да подготвят проекти по Плана и в най-кратки срокове те да достигнат до българските фирми и граждани. Първите плащания се очаква да бъдат осъществени до 3 - 4 месеца.

МС подготвя пакет от нови мерки за компенсиране на хората и бизнеса, които ще бъдат подготвени до седмица.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg