Европейската комисия представи днес предложения, насочени към овладяването на опасността от недостиг на храни и от ръст на цените на хранителните стоки заради войната в Украйна.

Засега няма заплаха за хранителните доставки в ЕС, защото Европа произвежда достатъчни количества храна, отбелязва комисията. Отчита се, че европейските земеделци може да бъдат изправени пред трудности заради нуждата от внос на средства за производство, включително торове, както и заради растящата цена на тези стоки поради повишената себестойност, предизвикана от ръста на цените на енергията.

Годишната инфлация удари 10%

ЕК предлага държавите в ЕС да обмислят възможността за временно намаляване на ДДС за храните, както и да предвидят способи да насърчат ограничаването на цените от продавачите.

Земеделците, които са засегнати от военните действия най-пряко, ще имат достъп до общ бюджет от половин милиард евро. Средствата ще бъдат насочени и към мерки за овладяването на пазара на земеделски стоки.

istock
istock

Предвижда се временно да отпаднат ограниченията за отглеждане на всякакви хранителни култури, включително и на площи, които обичайно не се използват за тази цел. ЕС ще следи цените на торовете и предвижда разнообразяване на източниците за доставка на средства за земеделие. 

Кои стоки стоки ще поскъпнат у нас заради войната в Украйна

ЕК отбелязва, че осигурява на Украйна 330 милиона евро за достъп до основни стоки.

Предвижда се до 2030 г. държавите от ЕС да намалят с 25 на сто хранителните отпадъци. Отчита се, че миналата година 161 милиона души в 42 държави по света са били заплашени от недостиг на храна.

По данни на ЕК всеки трети човек по света няма достъп до необходимата храна, а три милиарда души не могат да си позволят здравословно хранене.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg