„Ако утре спре руския газ - за България, и за Европа, ще настанат много тежки времена. В краткосрочен план. По простата причина, че прехвърлянето към други производители теоретично е възможно, но е функция на два основни проблема – цена и технически възможности.

Цената при всички случаи ще бъде по-висока, защото заместването на източниците няма как да стане утре – няма достатъчно терминали, няма достатъчно кораби, няма достатъчно свободно производство в целия свят”, категоричен е Куюмджиев. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.
 
„Това, че ще трябва да плащаме в рубли за газа – няма да се случи нищо особено. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И нефт, защото президентът Путин каза всички енергийни ресурси от неприятелските страни”, допълни той.
 
По думите на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков въвеждането на рублата като терминология  в целия контекст на закупуването на руски газ е техническо. „Защото страните, които купуват газ и нефт и сега в долари, сега ще купуват рубли. Но доларите и еврото ще попадат и в двата случа в Русия. Но сега първо ще се плаща в рубли първо на доставчика, а не както беше преди – доставчика да се разплаща след това в Русия в рубли.

Може ли да останем без руски газ

Това безспорно обаче създава доста голяма техническа бъркотия. Защото голяма част от действащите договори на всички тези страни са в долари. Около 60 на сто от продажбите на Русия са в долари – останалото е в евро”, категоричен е той.
 

istock
istock

„Това е едно допълнително усложнение в една и без това абсурдно сложна ситуация заради войната. Това е ново ниво на проблемите”, коментира Трайков факта, че България до края на годината има действащ договор за доставки на газ с „Газпром”.
 
„Ние нямаме много избор, защото на този етап нямаме голям избор откъде другаде да вземем газ”, подчерта и Куюмджиев.
 
„Има проблем с това, че Централната банка на Русия е сред санкционираните, защото не може да се купуват от нея рубли”, допълни Трайков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg