„Има някаква разнопосочност. Искат някакво послание да излезе навън, което да не се чуе в България. И отделно има друго послание за България, което да не се чуе отвънка. Едното послание за пред Европа и партньорите ни от Щатите е – ние няма да преговаряме с „Газпром“, а тук – ами има война, няма как да преговаряме, докато има война.“
 
Това мнение изрази пред БНР Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет. Николов коментира заявеното от вицепремиера Асен Василев, че България няма да преговаря за нов договор с „Газпром“.

Преди 10 дни премиерът лично каза от Брюксел, че ще иска България да бъде от изключенията, ако се налагат енергийни санкции, припомни Валентин Николов. „Той категорично каза, че това ще е съсипващо за нашата икономика и трябва да влезем в изключенията.“
 
Според Николов въпросът е дали сме потърсили други алтернативни възможности и имаме ли готов план.
 
„За 10 дена, от едното твърдение до другото твърдение, не съм видял нито един министър да е излязъл от България и да е отишъл примерно в Азербайджан или някъде другаде, за да осигури такива възможности. Тоест план няма. Веднага се отива на твърдения. Първо, не е ли по-добре да се осигури планът, да се каже колко ще струва на икономиката и обществото всичкото това нещо, въобще ще можем ли да осигурим алтернативни количества газ от други източници, и тогава да обявим, че няма да преговаряме. Защото една позиция, когато си я обявил вече, много трудно можеш да я върнеш назад.
 

istock
istock

Второ, когато преговаряш с трети страни, не е ли по-добре те да не знаят, че няма да преговаряш с „Газпром“? Можеш да издействаш и по-добри цени.“„Те в момента говорят за някакви хипотези, хипотези без конкретика“, заяви Николов.

Предлагат шоково поскъпване на газа от април

С Азербайджан са договорени 1 милиард кубически метра годишно, тръбата има капацитет 5 милиарда кубически метра, поясни той и допълни, че за втечнен газ нямаме подписан договор и нямаме купен капацитет.

България винаги е била за това ЕС да договаря количества за целия съюз, а не всяка страна поотделно да сключва договор, защото сме малък потребител, изтъкна още Николов. Според него ползите ще бъдат много по-значими за нас. Ние ще имаме цена, колкото и Германия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg