Парното и топлата вода ще поевтинеят от юли. Това показват разчетите на бранша до момента.

До края на тази седмица топлофикациите ще внесат заявление за промяна на цените в Комисията за енергийно и водно регулиране. Очаква се регулаторът да проведе обсъждания и да направи изчисления за новия регулаторен период.

"Зависи от прогнозите на КЕВР за нивата на цените на газа и на емисиите парникови газове, но наистина и моето очакване е също такова. В най-най-лошия случай цените ще се запазят. Но в никакъв случай не може да има повишение, защото няма такива условия", заяви Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества пред БНТ.

В края на седмицата изтича срокът, в който топлофикациите трябва да внесат заявленията си за нови цени в КЕВР.

"Преди 1 юли КЕВР ще заложи свои прогнози за следващия регулаторен период. Така това, което пише в заявленията към онзи момент, ще се окаже неадекватно и каквото пише в заявленията няма да е това, което ще бъде заложено в крайна сметка", допълни Кремен Георгиев.
От Асоциацията на топлофикациите не се ангажират с точна прогноза колко може да бъде намалението, но не се очаква то да е голямо.

Икономист: Цената на парното е двойно по-висока от реалната

"Това е едно от сложните, за да бъдем коректни - сложните сметки в КЕВР винаги, защото на базата на исторически данни, заявени количества и потребление, трябва да направиш една практически годишна прогноза при цялата волатилност, която имат няколко пазара", заяви министърът на енергетиката Румен Радев.

Справка на страницата на "Топлофикация София", най-голямото отоплително дружество у нас, показва, че заради ниската цена на природния газ дружеството е натрупало за последния регулаторен период от юли досега около 148 милиона лева надвзет приход.

istock
istock

С постановление и решение  Министерският съвет одобри трансфера на две суми. С близо 1,6 млрд. лева ще бъде увеличен бюджетът на Министерството на енергетиката.

"Целта на тези средства е придобиване на вземанията на Българския енергиен холдинг и на "Бургаргаз" от "Топлофикация София", допълни енергийният министър.

В момента топлофикацията дължи 800 млн. лева на БЕХ и също толкова на "Булгаргаз". Сумата ще се прехвърли като дълг към държавата като министърът изрично подчерта, че това не означава, че се сменя собственикът на "Топлофикация София", тоест тя ще остане засега общинско дружество. Сумата ще бъде прехвърлена към БЕХ едва след като бъде дадено разрешение от Брюксел за държавна помощ, ако се окаже, че тя е такава.
 
Кабинетът разреши и на Българския енергиен холдинг да дари 728 млн. лева във Фонда за енергийна сигурност. Те ще гарантират, че няма да има поскъпване на тока за бита от юли. Радев обясни, че парите нямат нищо общо с гласуваните от Народното събрание 1 млрд. лева, които Министерството на финансите да върнат във Фонда.

"По отношение на Фонда за сигурност коментираните в публичното пространство суми от типа на 1 млрд. и така нататък са несъстоятелни", каза още министърът на енергетиката Румен Радев.
 
Все още не е ясно в какъв срок ще бъдат получени парите в БЕХ и във Фонда за енергийна сигурност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase