Държавата има механизми за контрол над цената на тока. Това коментира в студиото на „Здравей, България” министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Според него един от възможните варианти е дори мораториум върху тарифите.
 
„Всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще го получат. По време на служебното правителство се увеличи кръгът на хората, които получават социално подпомагане в частта енергийни помощи. Става въпрос за над 290 000 души. Досега не сме имали такъв брой в новата ни история.

Добре е, че от една страна държавата може да си позволи да подпомогне. От друга страна, това значи, че има много бедни българи, които не могат да си позволят да се отопляват", поясни той.

Гьоков коментира и темата със зеления сертификат. „Не може зеленият сертификат да важи за едни сфери, а за други не. Рано или късно ще се наложи да уравним нещата. Българите се съпротивляват за сертификата, защото не разбират за какво става на въпрос. Те го свързват пряко с ваксинирането.  Документът обаче важи и за преболедували, и за хора с антитела”., каза още министърът.

Според него бизнесът би се съгласил с въвеждането на документа.

КЕВР обяви с колко предлага да поскъпнат токът и парното

„Някои неща трябва да се изяснят. Например как се съвместява зеленият сертификат с трудовите права. Единствената цел е да предотвратим следваща вълна на коронавируса. За бизнеса е много по-опасно ново затваряне. Трябва да се направи ваксинационна кампания. Българинът трябва да бъде убеждаван, а не насилван", поясни Гьоков.
 

istock
istock

По думите му от следващата учебна година е възможно законодателно да бъде решен проблемът с безплатните детски градини и ясли.
 
Новият социален министър направи коментар и относно проблемите в социалните домове.
 
„Закриването на домове за стари хора не трябва да става с лека ръка, защото у нас нямаме толкова много такива, а населението ни е застаряващо. Трябва да има повече контрол, за да няма злоупотреби”, каза той.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg