Частичната либерализация на пазара на електроенергия няма да доведе до драстичен скок в цените за бита.

Това прогнозира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"Това ще означава минимално изменение на цената, по-вероятно в посока нагоре, но не заради либерализацията, а заради скъпите емисии, които трябва да се плащат“, допълни той.

Експерт: Токът може да поскъпне с 50%

По думите му при свързване на българската енергийна система през Румъния, Унгария, с европейската, което се очаква да се случи следващата година, е възможно даже да има и движение на цената и в обратна посока.

Но не очакваме при 30% либерализация, увеличението на цената да бъде с повече от 2-3 процента в двете посоки", обясни още председателят на АИКБ.

istock
istock

Правителството, синдикатите и бизнесът ще подпишат до края на януари догодина Национално тристранно споразумение по ключови области като енергетика, социална политика, икономическо развитие и екология.

Лидерите на профсъюзите и на работодателските организации договориха лично с премиера Бойко Борисов работните теми на извънредна среща днес.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев уточни, че болничните листове са една от 40-те теми за договаряне между страните.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg