Ако проблемите с водата продължат, цената на тока може сериозно да скочи.

За това предупреди експертът по управление на околната среда Боян Рашев.

В момента България вече не е износител на електроенергия, припомни Рашев пред БНР. По думите му може да се стигне до сериозно увеличаване на цената на тока, а това в България е свързано с политически драми.

„Когато ВЕЦ-овете нямат вода, те няма как да произвеждат и тогава трябва ТЕЦ-овете да произвеждат възможно най-много, а това ще ни излиза много скъпо.

Цялата енергийна система ще генерира много големи разходи и много големи загуби съответно.

Токът у нас е рекордно скъп

За момента правителството удържа да не увеличи цената на тока, но това започва да става неизбежно.


И тук говорим за много голямо увеличение на цената на тока. За момента индустрията го отнася, но това не може до безкрайност да се поддържа.“, каза Рашев.

istock
istock

Друго решение за Перник няма, освен София да подаде вода към Перник и това може да стане само ако се даде вода от Бели Искър, допълни той.

По думите му деривация Грънчар захранва язовир Белмекен, а той в момента е наполовина пълен.

Белмекен е сърцето на най-важната хидро-енергийна каскада в България, която има много голямо значение за енергийната система, подчерта Рашев.

„Не казвам, че прехвърлянето на вода към Перник ще създаде проблем там, но ако сушата продължи и ако в Рила няма валежи през зимата, може напролет да се окаже, че всичките ни големи язовири са относително празни, а това най-тежко би се отразило на енергийната система, ако районът около Белмекен остане празен“, коментира експертът.

Голямата грешка по отношение на Перник е направена през 2003-2004 година, когато „Стомана“ – Перник като много голям потребител на вода спира да използва язовир Пчелина, смята Рашев.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg