Екоминистерството търси алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област.

Причината е драстично намалелият обем на язовир „Камчия“. Воден режим заплашва Черноморието и туризма. Това обяви първи екоминистърът Емил Димитров.

На язовир „Камчия“ разчитат Бургас, селищата от Обзор до Созопол, както и част от Варна.
 
„За разлика от Перник, където язовир „Студена“ беше напълнен, тук дъждове няма.

В регионите на Бургас и Сливен, както и Котленския балкан, който най-много ни вълнува нас, от две години не са валяли снегове и дъждове. Това е проблемът.

Природата е безмилостна. В момента в язовир „Камчия“ има около 60 млн. куб. м. вода, които при нормално потребление, би трябвало да стигнат точно за една година“, уточни говорителят на ВиК – Бургас Димитър Гюров.
 
От екоминистерството виждат решението в спешен ремонт на язовирите Порой и Ахелой.

istock
istock

„Тези два язовира с помощта на водопровод, който ще бъде изграден допълнително с няколко пречиствателни помпени станции, те ще бъдат включени в деривация „Камчия“.

Тази вода ще помогне да не се усети кризата евентуално при липса на дъжд“, допълни Гюров.

Предлагат една цена на водата в цялата страна

За целта обаче трябва да бъде осигурено финансиране от 60 млн. лв. С язовир „Ясна поляна“, който водоснабдява курортите от Созопол до Ахтопол проблеми няма, увериха от ВиК.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg