Инсталираните у нас мощности от възобновяеми енергийни източници са около 3 гигавата, но плановете са те да скочат три пъти до средата на века.

Нова директива на Европейския съюз казва, че новите сгради трябва да са с нулеви емисии до края на това десетилетие. Ще се стигне ли до пренасищане с ВЕИ централи и ще има ли дисбаланси в енергийната система?
 
Прогнозата е мощностите от фотоволтаици в следващите 25 години да се увеличат до 12 гигавата. Затова според експертите все още не може да се говори за пренасищане от възобновяеми източници, но предизвикателства не липсват.

"Инсталираната мощност е над 14 хиляди мегават часа, от които 7000 са възобновяеми енергийни източници, от които над 3000 са фотоволтаиците. Имаме 46% намаление на ползването на електроенергия от ТЕЦ-овете общо, докато при ФЕЦ имаме нарастване с 65% за 2023 г. спрямо 2022 г. Проблемът при фотоволтаиците е тяхната периодичност - периодът, в който произвеждат енергията", каза доц. Борислав Арнаудов, катедра „Икономика на транспорта и енергетиката", УНСС пред БНТ.
 
Произведената енергия е достъпна през деня, когато България изнася ток. През нощта обаче се налага внос, защото балансиращите системата централи, каквито са ПАВЕЦ "Чаира" или "Белмекен", не работят.

"ПАВЕЦ "Чаира" две години не работи. Белмекен е в рехабилитация и към момента нямаме голяма батерия - това е смисъла на системата на съхранение", каза доц. Кирил Джустров, декан на Минно-електромеханичния факултет, МГУ.

Как да плащаме по-евтин ток

Европейската директива за енергийните характеристики на сградите предвижда климатично неутрален сграден фонд до 2050 г. Фотоволтаичните мощности за локално потребление на енергия са подходящи за тази цел, но не и преноса на създадения ток.

"На покрива на 8-етажен блок, ако бъде направена фотоволтаична централа, тя би решавала проблемите, защото локално ще има потребители, които ще използват електро енергията, но ако направим в село в отдалечен район една такава ФЕЦ, вече ще има проблеми в преноса - ще има загуби. Самите електропроводи не са предвидени за безразборно увеличаване на ФЕЦ", допълни Джустров.

istock
istock

Възможно решение за енергийната система е в изграждането на малки модулни реактори. Те са с максимална мощност от 300 мегавата. За сравнение пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е 1000 мегавата.
 
"Ако искаме да се справим с основните предизвикателства пред нашата енергийна система, именно декарбонизацията, енергийната сигурност и незвисимостта ни от други източници и вноса на енергия", посочи доц. Борислав Арнаудов, катедра „Икономика на транспорта и енергетиката”, УНСС.

Тези реактори могат да са фабрично сглобени и да се транспортират до мястото за инсталиране. Подходящи са както за индустрията, така и за отдалечени райони с ограничен капацитет до мрежата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase