Близо 12 000 българи не са платили в срок дължимия подоходен данък и закъсняват със сумите повече от 2 седмици, показват последните данни на НАП за хода на данъчната кампания, пише вестник „Сега”. 

Всички тези данъкоплатци вече са получили уведомителни позвънявания от Националната агенция за приходите. При отказ доброволно да платят НАП ще премине към принудително събиране на сумите.

В момента приходната агенция не разполага с обобщена информация какъв е общият размер на неплатените в срок данъци от физическите лица. От НАП обясниха, че засичането на тази информация се прави на различен принцип, като се отчитат всички задължения на дадено физическо лице като данъци, невнесени осигуровки, глоби и др, допълва изданието.

Не е ясно и каква част от неиздължилите се в срок попадат в групата на българите, които бяха задължени да довнасят данък заради законодателни промени и премахването на авансовото удържане на налога върху извънтрудовите доходи за последното тримесечие на 2013 г. 160 000 данъкоплатци, които в предходната година не са довнасяли суми, са били задължени да доплащат заради тази законодателна промяна, сочат данните на НАП.

Авансовото удържане на данъка за последното тримесечие върху тези доходи бе премахнато с аргумента да се даде възможност на данъкоплатците да ползват предлаганите от НАП отстъпки. Неофициално от финансовото министерство коментират, че промяната създава повече затруднения, отколкото предимства, и трябва да бъде отменена.

Всички видове доходи, генерирани през 2013 г. и декларирани от физическите лица, растат спрямо година по-рано, сочат още данните на приходната агенция. Декларираните доходи от трудови правоотношения за 2013 г. възлизат на 2.979 млрд. лв. при 2.6 млрд. лв. година по-рано. От НАП припомниха, че общата сума е по-голяма, защото българите без извънтрудови доходи не са длъжни да декларират пред агенцията трудовите си постъпления.

Повече спрямо година по-рано са и доходите от друга стопанска дейност, като авторски и лицензионни възнаграждения, доходите от свободни професии, земеделска дейност и др. В тази графа данъкоплатците са отчели общо 1.06 млрд. лв. постъпления - с 96 млн. лв. повече от полученото от друга стопанска дейност през 2012 г. Повече са и декларираните от физически лица постъпления от наеми. 

Броят на данъкоплатците, декларирали такъв доход, обаче продължава да е малък - 94 800 души. Те са отчели 417.7 млн. лв. постъпления от наеми - с близо 9% повече от година по-рано. Декларираните доходи растат на фона на по-малък брой получени декларации - 551 200 тази година при 602 500 през м.г.