Да се въведе 15% данък върху всички събрани залози в бинго залите и върху всички лотарийни игри. Това предвиждат промени в Закона за хазарта, внесени в парламента от Георги Кадиев (БСП). 

С последните промени в закона от края на миналата година лотарийните игри и бинго залите бяха пропуснати от специалния ред на облагане на хазартните игри, съобщава "Стандарт". 

"Приветстваме предложените промени в частта им, която разширява режима на облагане. Ако те бъдат приети, в хазната ще влязят 2 млн. лв. повече", коментират от Държавната комисия по хазарта. 

Да се събира и 20% налог от всички събрани такси и комисиони за участие в организирани турнири в казина или игрални зали, предвиждат промените. В казината например се организират покер турнири. 

Обявяването и разпределянето на печалбите от традиционните лотарии ще трябва да се провежда публично, а самите лотарийни билети ще придобият статут на ценни книжа, издавани от държавата. Предлага се и промяна в годишната вноска, която организаторите на хазартни игри трябва да плащат на хазната за борба срещу пристрастяването към хазарт. 

Организаторите на игри със залагания върху резултати от спортни състезания, надбягвания с коне и кучета, както и игри със залагания върху случайни събития, моментна лотария, тото и лото ще трябва да плащат 10 хил. лв. годишно, а не както сега - 5 хил. лв. 

Предвижда се и нов ред за управата на ДКХ. Предлага се поне двама от 4-имата членове на комисията да имат юридическо образование.