Междуфирмената задлъжнялост бави данъците към държавния бюджет. От офиса на НАП в Русе съобщават, че са извършени 71 проверки, предизвикани от невнасяне на дължимите суми за ДДС, които регистрираните по закона са посочили в своите месечни справки-декларации.

За изминалите 6 месеца поне в два те са пропуснали да изпълнят тези си данъчни задължения. На всички приходните инспектори са връчили служебна покана да се издължат към бюджета. Повечето от тях, 49 бизнесмени, са внесли в посочения срок забавените суми.

Останалите 22 обаче са пренебрегнали тази възможност и по инициатива на органите по приходите са били служебно дерегистрирани по Закона за ДДС.

Почти всички, които не са се издължили в срок, са изтъкнали, че причина за това са закъснели плащания с техни партньори.

Данъчните уточняват, че междуфирмената задлъжнялост продължава да е сред най-големите проблеми, предизвикани от икономическата криза. Русенските инспектори твърдят, че са наясно с това и се стремят към конструктивен диалог със забавилите се търговци.

Така може в бюджета да влязат дължимите данъци, а във фирмите да останат достатъчно средства за продължаване на дейността им.

Близо 180 хиляди лева са постъпили в държавния бюджет след общо 114 проверки за системно неизпълнение на задълженията по Закона за ДДС.

Те са извършени от приходните инспектори от сектор "Услуги за клиентите" в Русе от началото на годината до сега. От тях 43 са били заради неподаване на справки-декларации за повече от два данъчни периода. От НАП уточняват, че законът изисква това да се прави всеки месец, независимо дали през него е осъществявана икономическа дейност.

Освен служебното отнемане на регистрацията по ДДС, на некоректните фирми и еднолични търговци е наложена глоба от по 500 лева за всяка неподадена месечна декларация.