Данък "училище" е най-новата идея на властта за пълнене на общинските хазни. До 2% върху доходите да отиват в кметството, където учи детето ни. Предложението е огласено от зам.-министъра на финансите Владислав Горанов по време на заседание на Министерски съвет.

Събраните пари ще отиват за улици, детски градини и паркове. Проблемът е, че данъкът върху доходите се плаща в общината, откъдето е издадена личната карта. Много от хората обаче работят в друг град, а там учат и децата им. 

Затова има идея да се ползват определени общински услуги само в селището, където е постоянният им адрес. Например, за да ходят децата на училище или забавачка в София, родителите им трябва да имат лична карта с адрес в столицата. Така те ще плащат в София и новия общинския данък.

В момента в много западни държави има различни видове местни данъци, които се определят от съответните региони. Така колкото една община е по-добре икономически развита, толкова повече данъци събира и съответно предлага повече удобства на гражданите. Докато в България сега и трите данъка, които зависят от състоянието на икономиката - ДДС, данъка върху доходите и налога върху печалбата, се събират в централния бюджет и след това държавата отпуска субсидии на общините.

Идеята за новия налог засега само се обсъжда като вариант кметовете да имат повече права при формирането на бюджетите си.

В Стратегията за децентрализация 2010-2013 г. се предвижда част от сегашния плосък данък от 10% върху доходите, например 2%, да остава на разположение на общините. При този вариант обаче ще паднат приходите в централния бюджет и държавата ще има по-малко пари за разпределяне.

Предоставянето на 1% от данъка върху доходите на общините се равнява на 200 млн. лв. по-малко за държавната хазна.