Според досега обработените данъчни декларации 22-ма българи са декларирали над 10 милиона лева доход, съобщи вчера пред БНТ изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Причина за големия брой на хората, които декларират толкова големи суми, заработени през 2010 г., са станали многобройните акции на НАП в страната.  

За първите три месеца на годината има ръст на събираемостта - приходите са около 4 милиарда лева, при това при намалено потребление, съобщи още Стефанов. Той каза, че след акцията по бензиностанциите на светло са излезли 40 нови бензиностанции.

Сега идвал ред и на аптеките, като браншът също бил съгласен на това. По този повод той съобщи, че миналата седмица заедно с финансовия министър Симеон Дянков са се срещнали с фармацевтичния бранш, тъй като звеното за управление на риска в НАП оценява, че в него около 40% от оборотите се укриват, съответно се укриват данъци и осигурителни вноски.

„Срещнахме разбиране от цялата браншова организация и това, което сме поставили като срок - до 31 август и те да се вържат със системите на НАП”, съобщи Стефанов.

"На тази среща излезе и една много интересна тема - в по-голямата част от държавите има единна информационна система, която следи всеки вид лекарство с номенклатурен номер и може да каже дали дадено лекарство е в склад на търговец на едро или в аптеката", добави той.