Българите, които ще довнасят данък за доходите си през 2014 година, ще могат да ползват 5-процентната отстъпка само ако подадат декларацията си онлайн. Това е една от основните промени в правилата за плащането на данъците. Условието е онлайн подаването да стане до 31 март 2015 г., но срокът за плащане с намалението остава 30 април, става ясно от съобщението на НАП.

За целта се въвежда сериозно облекчение, а именно-подаването на декларациите онлайн вече ще е възможно не само с електронен подпис, но и с персонален идентификационен код (ПИК). Той се издава напълно безплатно от НАП.

За сравнение през миналата година, за да се ползва намалението от 5%, хората, подаващи декларации в офисите на НАП, трябваше да го направят до 10 февруари, като до тази дата трябваше да платят и налога. За онлайн подаването срокът беше до 30 април, включително за плащането на данъка.

От приходната агенция припомниха, че за да може да се ползва отстъпката, човек не трябва да има подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията.

Данъчните декларации за доходите за 2014 година вече са на сайта на НАП, като подаването им започва догодина. Основните разлики в декларацията за доходите на гражданите са, че за доходи от трудов договор

не се посочват данни за работодателя

защото тази информация е вече налична в НАП. За тези, които тази година са получавали хонорари и други възнаграждения, различни от трудови, остава посочването на фирмата, която им ги е платила.

Друга промяна във формуляра за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Например гражданите, получили хонорар през 2014 г., го декларират в приложение 3 на декларацията с код 307, обясниха от НАП.

Съществено изменение в документа е и това, че удържаните и внесените през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не, както досега, разбити по фондовете за ДОО, за универсален фонд, за здравно осигуряване. Тази промяна е отразена и в служебните бележки, които се прилагат към декларацията. За наемодателите промяната е, че вече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях под наем имот, като например адрес, вид и т.н.

Датата, която иначе се попълваше в края на всяко приложение, вече ще се посочва само на едно място – в основната част на декларацията. Иначе структурата на декларацията остава същата – основна част и приложения за различните видове доходи.

Хората, които тази година

са били само на минимална заплата

имат право да им бъде върнат авансово внесеният през годината данък от 10%. Те трябва да попълват отделен образец на годишната данъчна декларация –2001 б. Над 90% от тях обаче няма да могат да получат обратно пари от бюджета, съобщи пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров. 

Всеки лев доход, различен от трудовия, води до невъзможност за ползване на облекчението. Например олихвяването с някаква много малка сума по дебитната карта на един гражданин всъщност означава, че нормата на закона е формално нарушена, обясни Бъчваров.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или на сайта на www.nap.bg.