500 000 изпълнителни дела срещу длъжници са блокирани заради нововъведени държавни такси. Това обяви вчера шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Той обясни, че само при частното изпълнение има близо 300 000 дела, които почти не се движат заради неуредици в системата. Още 200 000 пък са папките на длъжници при държавните бирници.

Причината за блокирането на системата са нововъведени с промяна в ГПК държавни такси. Те се плащат за информацията, която съдебният изпълнител (частен и държавен) получава относно имущественото състояние на длъжника от държавни и общински органи. Тези такси се заплащат от взискателите по изпълнителните дела, но са за сметка на длъжника и с тях се

увеличава размерът на задължението му.

От Камарата на частните съдебни изпълнители обясниха, че не се противят на размера на държавните такси, а фактът, че се изисква заплащане на таксите поотделно и на парче, е това, което в момента блокира работата на бирниците.

„Докато някой обикаля от гише на гише, докато плаща такси на хиляди места, длъжникът се разпорежда с имуществото си и прави всички по-нататъшни действия срещу него безпредметни”, обясни още Дичев.

Той допълни, че в България в момента има висящи няколкостотин хиляди изпълнителни дела, по които се извършват и предстоят да бъдат извършвани милиони справки. Заплащането на всяка справка поотделно

не е по силите на никой взискател

както и не е в правомощията на съдебните изпълнители.

„Държавните и общински органи, от които се добива информация относно имущественото състояние на длъжника, са стотици. Нито е възможно физически, нито е целесъобразно заплащането на такси да става по този начин”, допълни Дичев.

Предложението на бирниците е МС да определи еднократна държавна такса, която да покрива всички други такси, а не те да трябва да се внасят една по една, на различни банкови сметки и гишета и да се чака удостоверение.

По този начин се губи време

и може даден имот да бъде препродаден, категоричен беше Дичев.

В знак на обществен протест временно сайтът на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) не е достъпен. На него се намира и регистърът на публичните продажби, извършвани от камарата.

Сайтът ще бъде стартиран отново днес, но на него ще бъде качен протестен призив на частните бирници.