С над 700% са се увеличили компаниите с изцяло румънски капитал, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци у нас за 2010 г. спрямо 2006 г. Това показва статистика на Националната агенция за приходите (НАП). Като брой фирми увеличението за въпросния период е от 33 на 272 през миналата година.

Най-много регистрирани румънски фирми у нас има в НАП-Русе – 93. Толкова са и в София, а в НАП-Варна регистрираните фирми от северната ни съседка са 22.  

Подобна е ситуацията и при компаниите със 100% гръцко участие, които са регистрирани у нас. Според данните на приходната администрация през миналата година те са се увеличили със 183% спрямо 2006 г. 2074 са гръцките компании, които са подали у нас декларации за облагане с корпоративен данък. Статистиката на приходната агенция показва, че 800 от гръцките фирми у нас са регистрирани в Благоевград. С регистрация в София са 699 от тях, а в Пловдив – 127.

Тенденцията за засилен интерес на компаниите от двете ни съседки се наблюдава от няколко години. Причините за това са ниската данъчно-осигурителна тежест в България и значителното облекчаване на изискванията за стартиране на нов бизнес през последните няколко години.

Според експерти масовата регистрация на гръцки фирми у нас е много любопитна дори от гледна точка на народопсихологията. Много компании от южната ни съседка имат дългогодишна дейност у нас, но не се решават да регистрират дъщерни дружества. Такъв е случаят със строителната компания „Терна”. Тя се включва в обществените поръчки у нас чрез свой клон, независимо че това чисто административно усложнява участието й в процедурите.