Заради покачването на акциза върху горивата от 1 януари бензинът ще поскъпне с 3 ст. на литър, а дизелът - с 2 ст. Това предвиждат промените в Закона за акцизите и данъчните складове, одобрени от депутатите на второ четене в пленарната зала вчера.

ДДС върху организираните туристически почивки се вдига от 7% на 9%, а върху индивидуалните налогът пада от 20% на 9%.

Акцизът върху безоловния бензин се качва от 0.685 лв. на литър на 0.71 лв. Това е повишение с 2.5 стотинки, а ако се сметне и ДДС - с 3 ст. Увеличението при дизела ще е по-малко - с близо 2 ст. на литър с ДДС. Вдигането е предвидено в графика, който България договори с ЕС за достигане на минималните нива на налога в Евросъюза, и не подлежи на отмяна.

Акцизите върху алкохола, цигарите и електрическата енергия няма да се повишават. Някои особени видове тютюн обаче ще поскъпнат. Налогът върху рязания тютюн за пушене например се вдига от 100 на 130 лв. за килограм. Първоначално финансовото министерство предлагаше покачването да е с над 50% - до 152 лв.

Производителите и търговците на папироси и алкохол вече няма да могат да заявяват неограничени количества бандероли през последните 3 месеца преди смяната на образеца. От стария бандерол с по-нисък акциз те ще могат да поръчват не повече от средномесечното си потребление на бандероли за 3-те месеца. Идеята е да се пресече практиката до 1 април всяка година, в която има покачване на акциза, да се продават по-евтини цигари със стар бандерол.

Въвежда се и нов данък, с който да се бори укриването на данъци и прането на пари през офшорни зони. С 10% "данък офшорка" ще се облагат почти всички извършени на родна територия услуги от фирми, регистрирани в "данъчен рай", предвиждат промените в данъчните закони. Става дума за възнаграждения за услуги, неустойки и обезщетения, начислени на чужди граждани и фирми, регистрирани в зони като Вирджинските острови, Андора, Ангила, Антигуа и Барбуда, Аруба, Бахамите, Белиз, Вануату, Каймановите острови и пр. Практиката е показала, че зад тези доходи почти винаги става дума за легализиране на мръсни пари.

Лοбиране

Изцяло отпадна предложението на финансовото министерство за коригиране на амортизацията на активите на фирмите, така че тя да бъде по-близка до реалността. МФ предлагаше за машините амортизацията да падне от 30% на 20% годишно, за компютрите и софтуера - от 50% на 30%, за автомобилите - от 25% на 20%.

"Заради тези високи амортизационни норми цели 45% от фирмите у нас нямат дълготрайни активи", обясниха финансисти.

Колкото по-високи са амортизационните норми, както е в момента, толкова по-малко данък печалба плаща бизнесът. След натиск от работодателите промяната отпадна от Закона за корпоративното подоходно облагане още преди внасянето му в Министерския съвет.