Няма краен срок за конвертиране на хартиените винетки, чийто срок продължава и през следващата година. Преобразуването им в електронни е препоръчително, но не е задължително. Шофьорите, които не го направят няма да са нарушители. Това каза проф. Олег Асенов, експерт в екипа, внедряващ тол системата, пред Дарик.

Водачите, които не преобразуват винетките си ще фигурират в онлайн системата като нарушители и ще бъдат спирани за проверка. Те обаче реално не са нарушители и след като установят наличието на хартиен стикер на предното стъкло, контролните органи ще им пожелават "Приятен път", добави проф. Асенов.

От 17 декември водачите ще могат да закупуват и конвертират винетки на сайта и чрез мобилното приложение на тол управлението.

Електронната винетка става валидна в рамките на пет минути след получаване на плащане в системата, затова при банкови преводи трябва да се изчака, тъй като те отнемат до 48 часа, каза проф. Асенов. На сайта и чрез мобилното приложение на тол управлението ще  може да се провери дали винетката е валидна.

Глобите от нарушителите пък ще се събират по-ефективно, предвиждат законовите промени, които се разглеждат в парламента.

"Ние сме се опитали да облекчим максимално тази процедура. Първо с възможността да правим електронно връчване за онези потребители, които имаме регистрирани с електронни адреси в нашата система. Второ, всички наши документи, свързани с правоприлагането, ще бъдат валидни електронни документи, подписани с електронен подпис, което дава възможност на всички институции, ангажирани в правоприлагането, от един електронен оригинал, централизиран, на място и където могат да имат комуникация с нарушителя да му връчат постановлението", разясни още проф. Асенов.

Наказателните постановления ще бъдат връчвани не само от Агенция "Пътна инфраструктура" и "Пътна полиция", а и от Агенция "Митници" на границата, от Националната агенция за приходите, на пунктовете за Годишен технически преглед и при издаването на лицензия за транспортна дейност.

В момента се провеждат последните тестови изпитания на първия етап от изграждането на тол системата - въвеждане на електронни винетки за тежкотоварни и леки автомобили от 1 януари 2019 г. Тол системата, чрез която тежкотоварните автомобили ще заплащат не за време като леките, а за изминато разстояние, стартира на 16 август 2019 г.