Без данъци и акцизи цената на дизеловото гориво вчера е била втората най-висока в целия ЕС, заяви депутатът от "Реформаторския блок" Мартин Димитров. Той допълни, че литър е струвал с 22 стотинки повече, от средното за Евросъюза.

Румен Гечев от левицата пък обяви, че българската държава е улеснила спекулантите, като е обявила предварително, че започват проверки по бензиностанциите. Според него става въпрос за кампанийно мероприятие преди изборите. Той изтъкна, че след приключването на проверките не е било оповестено нито кои са нарушителите, нито какви точно са нарушенията.

С бензина ситуацията е била малко по-добра, като цената за литър е четвъртата най-висока, след Малта, Дания и Италия. "Категорично не приемам тезата на Лукарски", обяви Мартин Димитров пред Нова телевизия. 

Вчера икономическият министър обясни високите цени на горивата с факта, че България няма добив, а пазарът е малък.

Димитров изтъкна, че Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да контролира цените на горивата, не е ефективна: 

"В закона за защита на конкуренцията ние, Реформаторите, записахме, че тези хора не могат да бъдат избирани за следващ мандат. Сега ще има нова КЗК, която трябва да въведе тежки санкции при разкриването на лоши практики". Според него трябва да се работи за облекчаване на вноса. 

Димитров контрира, че по време на кабинета Орешарски са били спрени част от уредите за отчитане в една от големите вериги бензиностанции, тъй като данните са били "трудни за разчитане".