Данъците, свързани с околната среда, да растат, а класическите налози, които плащаме в момента, да намаляват. Това предвижда Пътната карта на Европа за преминаване към икономика на ефективно потребление на ресурсите.

Документът е приет окончателно и вече е предоставен на Министерството на околната среда и водите, за да се въведе в националното законодателство.

В някои държави от ЕС еконалозите са над 10% от общите данъчни приходи. Държавите членки трябва да преразгледат фискалната си политика до 2013 г. и да предложат инструменти и стимули, които да накарат потребителите да избират продукти и услуги, ефективни за ресурсите. В цената на жилищата и сградите да се включват не само разходи за изграждането, но и за строителните отпадъци и боклука от разрушаването, предлага Пътната карта.

Държавите от ЕС трябва да анализират възможните приходи от екоданъци, такси, схеми с търгуване на разрешителни, така че да не се намаляват общите постъпления във фиска, препоръчва ЕС.

Брюксел предлага да се въведе ефективна данъчна ставка върху замърсяването на околната среда и върху използването на ресурсите.

Зелената ставка в данъка, с който се облагат строителните фирми, ще бъде например по-голяма, ако не използват рециклирани строителни материали, ако се разхищават природни ресурси - гори, води, ниви, замърсява се околната среда. Екоставката в данъка върху печалбата на фирми, които ползват изчерпаеми ресурси - петролни, изкопаеми и др. горива, също ще бъде висока.

В същото време токът от възобновяем енергиен източник, който не нарушава други елементи на околната среда, ще има най-нисък, почти нулев екоданък. До 2020 г. да се осъществи мащабен преход от облагане на трудовите доходи към екологично данъчно облагане чрез корекции на ставките, изисква ЕС.