От НАП ще започнат проверка на електроразпределителните дружества. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. Той и шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев представиха предварителните данни от доклада на енергийния регулатор за работата на трите компании ЧЕЗ, ЕVN и E.ON.

Много от договорите на дружествата били без дати и срокове, а въз основа на тях били издавани фактури, обясни премиерът.

По думите на Борисов по друга част от доклада пък вероятно ще бъде сезирана и прокуратурата. „Има нарушения, които касаят данъчните закони на страната”, аргументира се министър-председателят.

Основното нарушение на дружествата били при възлагането на външни услуги на подизпълнители, сочи проверката на ДКЕВР.

ЧЕЗ и Е.ОН са нарушили лицензите си, като са възлагали почти всички услуги на компаниите майки, обясни Семерджиев. Така изкуствено и непрозрачно се създава необосновано увеличение на разходите. По думите му външни услуги са позволени, когато наемането на подизпълнител не води до увеличаване на разходите, изтъкна шефът на регулатора.

С 3% пък ще бъдат намалени и признатите разходи на компаниите за технологични разходи. Това ще се отрази и върху цената на тока от 1 юли. Така цената вместо с 5% ще се увеличи с около 2 на сто.

Това, което правим, ще ни донесе много неприятности, обясни пък Борисов. По думите му лобистки кръгове както в България, така и в Европа, ще окажат огромен натиск. Щяло да има и публикации в западната преса, като една от последните публикации, които твърдяха, че целта на правителството е да изгони инвеститорите от България. „Но аз съм си научил урока от Ангела Меркел, че нищо не трябва да се крие от обществото”, изтъкна премиерът.

Според него досега ДКЕВР не си е вършела работата и контролът не бил достатъчен. „Искам в България да има ред. Искаме справедливост за българските граждани”, категоричен бе Борисов. Според него ЕРП-тата са тук, за да може България да придобие европейски облик, а не „хората постоянно да се оплакват пред мен и аз да се намесвам лично”.

Борисов отрече твърденията, че от кабинета ще вдигат данъците. Когато има промяна на размера на данъците, това ще бъде обявено, категоричен бе той.