Проверките в Слънчев бряг след престрелката, при която бе ранен Димитър Желязков-Очите, а бодигардът му Александър Алексиев - убит, ще се разширят и ще обхванат планинските курорти и големите ресторанти в страната. 

Това даде да се разбере премиерът Бойко Борисов на блицконтрол в парламента вчера. Коментарът му дойде след питане на депутата от Реформаторския блок Костадин Марков, който изрази опасение, че ситуацията по морето може да се отрази зле на финансовите резултати. 

Преди няколко дни шефът на бургаската полиция Калоян Калоянов заяви, че на проверка ще подлежи всеки, който очевидно няма профил на турист и пренася рискови акцизни стоки - цигари или алкохол. 

"Има една българска поговорка - няма угодия в нищо. Ако държавата не използва репресивните си функции, питат къде е държавата. В обратния случай - същото", ядоса се Борисов на въпроса. И посочи, че в сравнение с миналата година приходите от туризъм скочили с 200 млн. лв. до 1 млрд. лв., което доказвало, че няма никаква опасност извънредните мерки на държавата да провалят почивния сезон. Затова и подобни дейности щели да се разширяват. 

"Данните, които имаме, дават възможност да считаме, че трябва не само да продължим през сезона, а след това отиваме в зимните курорти, а и по големите ресторанти и заведения в градовете", описа плановете на правителството Борисов. Той похвали резултатите от съвместната работа на полицаи, данъчни и митничари. 

"На кадрите какво виждаме? Идва микробус, като види проверка - обръща и след половин час се връща с фактура", разказа той впечатленията си. По думите му проверени са 150 луксозни автомобила и това е довело до събирането на 1 млн. лв. допълнителни приходи за държавата от укрити данъци. 

"Касовите апарати на хитовите заведения са свързани със сървъри в Лос Анджелис и информацията там се преправя и отива в нашето данъчно. Надявам се да не бъде вече така, защото много години е било", каза още министър-председателят. Той съобщи, че в "Албена" вече има конна полиция, "за да е по-красиво, по-атрактивно".

Марков плахо възрази, че негативният ефект от проверките по курортите ще си проличи в следващите сезони, тъй като туристите сега ще споделят впечатленията си от случващото се в Слънчев бряг. И предложи държавата да бъде по-дискретна в извънредните си мерки. Борисов обаче контрира с данни, че туристите в Бургаска област тази година били с 18% повече.